След три дни завършва ерата Меркел. По съвпадение точно три са

...
След три дни завършва ерата Меркел. По съвпадение точно три са
Коментари Харесай

Защо толкова много българи не харесват Меркел: три причини

След три дни приключва ерата Меркел. По съвпадение точно три са и аргументите, заради които много хора в България (вече) не харесват : политиката ѝ към бежанците през 2015 година, нейният изявен демократизъм и действителната или хипотетична роля, която Меркел изигра за възникването и укрепването на ГЕРБ.

Заради затварянето на очи

Третата причина е рамкирана в един разбор на Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика, който предходната седмица организира допитване в 12 страни за оценките и упованията на европейците преди парламентарните избори в Германия на 26 септември.

Весела Чернева апропо написа:

„ За болшинството европейци Меркел е на първо място канцлер на европейската интеграция, тя се радва на изключително огромно доверие измежду тези, които се усещат най-силно привързани към европейския план и полезности. Тук оценката на българите се разграничава: единствено измежду последователите на ГЕРБ Меркел е бранител на демокрацията, до момента в който гласуващите за останалите партии са по-скоро скептични, което смъква доста българската поддръжка по този аршин. И това не е чудно. След повече от десетилетие на фотоси с Бойко Борисов, станал прочут и оттатък границите на България с чекмеджета с пачки и кюлчета, опората, която Меркел и ЕНП му даваха, стартира да наподобява не на място. , че в България набъбна нетърпимостта към политиката на затваряне на очи към безобразията на София. "

С други думи, в желанието си да поддържа европейското равновесие и непоклатимост и да не отваря нови пробойни в ЕНП и измежду европейските консерватори след споровете със сегашните мощни хора в Будапеща и Варшава, Ангела Меркел като че ли прекомерно дълго пренебрегва казуса с върховенството на закона в България. А  за сметка на другите, безспорни европейски приноси на канцлерката.

Но в случай че това ново потомство гласоподаватели (а и политици) са охладнели към Ангела Меркел поради ГЕРБ и неглижираното господство на закона, една друга група българи със сериозна бройка ѝ връзват недостатък по напълно разнообразни аргументи.

Мишената Меркел

Бежанците. В България, изключително в обществените мрежи, от 2015 година насам се споделя една полуизмислена, полунагласена история за това по какъв начин Меркел била пуснала в Европа милиони „ брадати майки с деца “. Тази история вирее в почвата както на исторически обяснимата неприязън на българите към исляма, по този начин и на трагичното непознаване на европейските полезности, европейската политика, стопанска система и демография.

Казано в резюме: тогава Меркел отвори немската граница не просто и само заради някакъв импровизиран честен ентусиазъм. Не, тя от една страна действително оцени какво грандиозно и взривоопасно напрежение би зародило по външните граници на Европейски Съюз и вътре в самия Евросъюз, в случай че Германия се самозатвори - и се надяваше на повече европейска взаимност и предвидливост за общо решение на казуса. От друга страна през днешния ден в Германия статистиката демонстрира, че огромна част от пристигналите тогава около милион бежанци и мигранти към този момент са намерили работни места или пък учат и получават професионална подготовка. Наскоро шефът на Агенцията по труда заяви, че . Същото важи и за редица други страни в Европейски Съюз, в това число и за България: в един застаряващ континент . Но в България дифузните страхове, както и десетилетната изолираност от външния свят, неналичието на дълготраен контакт с разнообразни култури и религии, се оказват като че ли по-силни от практическите причини. И доста хора концентрират тези свои дифузни страхове и латентна ксенофобия като лазерен лъч върху целта Ангела Меркел.

Още една замяна

Подобна замяна на действителното с привидното правят и тези хора в България, които гледат изкривено Меркел поради нейния демократизъм. Истанбулската спогодба, правата на дамите, правата на хомосексуалните, еднополовите бракове - по всички тези тематики част от българите заемат не просто консервативни, а напряко архаични позиции. И не осъзнават, че това са европейски полезности в развиване, а не някаква волност на Ангела Меркел, на ЛГБТ-общността, на всякакви Неправителствени организации или други „ капризни “ либералстващи европейци.

И последно: върху фигурата на Ангела Меркел част от българите прожектират недоволството си от още няколко сложни интернационалните тематики и процеси - като се стартира от приемането на Северна Македония в Европейски Съюз, мине се през Северен поток-2 и енергийната политика и се стигне до опазването на климата.

Никой не е оракул в личната си татковина, написа в Библията. Но в случай че съпоставим поддръжката за политиката на Меркел в нейната татковина с описаното нагоре и с констатациите на Европейския съвет по външна политика, се оказва, че след 16 години ръководство Ангела Меркел е „ оракул “ по-скоро в Германия, в сравнение с в България. Колкото и българите другояче да харесват Германия.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР